CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Selasa, 12 Oktober 2010

~~~manisan dari thai ~~~

Hai....
Selalunya ble on je laptop mst nak bkk facebook dulu tp hrni cam mls nak fb dulu,lebih baik update blog sblm penyakit malas dtg lg..kisah nya...hr jumaat baru ni kan saya mls nak g keje..ptg nak cuba resepi dr thai ni.(red ruby) resepi nya google je,mudah...bhn utama resepi ni ialah sengkuang cina.rupanya kalau kat tmpat saya ni(temerloh)susah jgk nak cri kalau takde musim.puas cri kat suma psaraya sekitar tp takde.akhirnya usaha cri kat psr,bru la jumpa.tu pun tak byk dah,ngam2 la utk wat resepi ni...ni bg tunjuk rupa sengkuang cina...


okeh...ni nak kasi tau cara2 nak buatnya.mudah je...ptg buah td dadu/kcik2 la.pastu amik air & bubuh sikit pwarna merah.rendam slama sejam ke 2 jam.tp saya sejam je...kmudian toskan air nya & salutkan ptongan buah td dgn tpung ubi sprti dlm photo no 3.pastu didihkan air & masukkan buah yg tlh di salut tepung.biar buah timbul ke atas bru di angkat.akhir skali msk santan,bubuh garam sikit pastu gula ikut suka manis la...time nak mkn,bubuh la dlm mangkuk cam kat photo no 4....kalau suka mkn sejuk2 bubuh la kiub ais...selamat mcuba....

2 ulasan:

fyda berkata...

apa rasa sengkuang cina tu? sy tak pernah makan & tak teringin pun nak makan. hik.............

nabilla syima berkata...

rasanya cam rangup2laa...ada 1 kueh kat temerloh ni bubuh sengkuang cina ni,tp tak ingat la nama dia pe...hihihi...wat kerepek pun sedap tp leceh la sikit...tp yg leceh tu paling sedap...