CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Khamis, 14 Oktober 2010

~ikan talapia bakar tempoyak~

TaaaRaaaa....
Taukah kalian Temerloh yg tletak di negeri Pahang di namakan juga sbagai 'BANDAR IKAN PATIN'...?Rasanya suma dah tau kan..hihihi...scara tak langsung,hubby pun tlibat dlm penternakan ni sjk 12thn yg llu..slain dr ikn patin,ada jgk hubby ternak ikn talapia mrh.Al kisahnya..smlm tringin sgt nak mkn ikn bkr..saje laa trun ke sangkar yg hanya kira2 50 mtr dr umah...sungai phg tu...Sejak Aliff lahir sampai la ni skrg umo dia stahun baru 2x dia tgk tmpt keje ayahnya..Suka tayah kasitau la,dia kan mamat yg 'kalis air'..suka yg amat..cam dia nak terjun dlm sungai yg seluas2 tu.Sambil2 sy tgu hubby amik & siang ikn tu kasi bersih...lyn la snap gambar...nak kasi korg tgk...



dah knl ikn talapia kan?ni baikkkk punyaaa,ori++freshhhh dr sungai phg tau..kalau2 korg2 tringin,mai jemput dtg umh sy.nnt leh kasi belanja mkn ini ikn.msk pe...?ikan bkr tempoyak...!meleleh air liur tu....

kuikuikui...ikn da siap di bkr..terhangit sikit sbb smlm cbok dok lyn Aliff sambil msk...tp rasanya mmg la power bg penggemar tmpoyak sprt sy.ni sy kasi resepi...kalau korg takde ikn ni pakai la ikn sungai yg lain.ikn laut pun blh gak tp rasanya tak standing laaa...

bhn2nya adalah....
sekor ikn talapia(sy nya ni agk bsr laa)
cili api 10bji-15bji(suka pedas)
tempoyak dlm 2 senduk nasi tu
serbuk kunyit
garam
daun kunyit,daun kesum,serai(hiris halus)
daun pisang(utk balut ikn)

cara2nya plk....
mula2 tumbuk la cili hgga lumat,pastu tumbukkan skali tempoyak,kalau tak tumbuk tak best.kmudian masuk grm,serbuk kunyit kasi kaler lawa ckit...dah tu masukkan la hirisan daun td & gaul2kan hgga sebati.kalau tak msukkan kesum & serai pun takpe,tp daun kunyit tu harus tau...sy saje je +kesum & serai..nak kasi rasanya lg uummmppphhh...!pastu korg perapla bhn2 yg dah tumbuk td tu kat ikn...pastu balut ngan daun pisang.kalau blh perap lama ckit,2jam ke,3jam ke...sbb bru la bhn2 tu sebati ngan ikn...dah perap tu buh myk ckit je dlm kuali masukkan ikn.bkr laa dlm 30minit ke,api kecik je tau..agak2 korg tgk dah msk laa...sy sllu tumbuk bhn lebih ckit,balance sy simpan dlm peti.nnt ada ikn lg senang..takyah tumbuk2 dah..terus perap je...ok,sekian & slmt mencuba....

2 ulasan:

Vanillaice berkata...

na suke ikan talapia goreng belada...nk order 1!!!!!

nabilla syima berkata...

na pun suka yg pedas2 ye...bell klu tak pedas mmg majuk taknak mkn...meh arr dtg umah bell,bell leh belanja nya...siyes ni...